Zou een paklijst voor sporten op vakantie niet super handig zijn? Want je gaat toch wel sporten… of niet? Je werkt al immers een tijdje naar dat éne moment per jaar dat je in bikini gaat. Misschien is het volgende scenario denkbaar: Je hebt je spullen bij elkaar gepakt en stapt in het vliegtuig om in een tropisch oord weer uit te stappen. De cocktails gaan er goed in, de hangmat roept. Het eten is lekker en daar hoef je even niet op te letten want je bent immers op vakantie toch? Drie weken later kom je met je sun kissed skin terug in ons regenachtige kikkerlandje. Het is koel – zeker vergeleken met de weken daarvoor – dus je wilt je skinny jeans aan maar dan: oeps! Gaat de knoop niet meer zo goed dicht. Opeens is het kleurtje niet langer de enige reminder aan die ultra-luie vakantie…

To rust or not to rust?

Elk lichaam is zo nu en dan gebaat met een periode van rust. Als jij normaal gesproken elke week 4 keer in de sportschool staat dan is het misschien helemaal geen gek idee om de dead lifts even een weekje te laten voor wat het is. Toch ben ik ervan overtuigd dat jij je misschien nóg lekkerder in je vel kunt zitten als je ook op vakantie bewust de keuze maakt om af en toe wel te bewegen en op je eten te letten. Het is zelfs denkbaar dat je helemaal uitgerust terugkomt én nog steeds in je skinny jeans past.

Te warm? Odlo is je redding

Is natuurlijk geen excuus! Met de juiste kleding kan jij ook met warm weer blijven trainen. Ga je naar een warm oord? Zorg dat je de juiste items van de Odlo Ceramicool Collectie in je koffer gaan.

paklijst - home workout

7/8-broek Odlo Ceramicool Motion | Ceramicool naadloos baselayer Shirt

 

 

Wat voor sporten op vakantie kun je doen?

Zoals ik al zei, rust is super belangrijk voor je lichaam én geest. Probeer daarom ook echt aan te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Misschien volstaat het met minder trainen, bijvoorbeeld twee keer naar de sportschool in plaats van vier keer. Kortere afstanden of je snelheid verlagen als je wilt hardlopen maar niet jezelf wilt uitputten. En dan is er nog een andere mogelijkheid: doe iets wat je normaal gesproken juist níet zo vaak doet.

Hieronder volgen mijn tips voor dingen die je kan doen om te sporten op vakantie. Daarbij geef ik ook aan welke items handig zijn om mee te nemen.

1: Hardlopen

Als je mij de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebt dan weet je dat ik een fervent hardloopster ben. Ik neem altijd mijn hardloopspullen mee. Zelfs als ik maar een weekendje weg ga. Ik vind het zo fijn om de buurt hardlopend te verkennen. Ik probeer dan vooral ‘vogeltjes te kijken’, ofwel: lopen zonder echt een doel te hebben. Misschien bepaal ik wel de afstand van te voren, maar de snelheid laat ik altijd sterk afhangen van het klimaat en de temperatuur. Zo houd ik hardlopen relaxt, iets wat ik heel belangrijk vind!

Heb je mijn interview voor Girls Run the World al gelezen?

paklijst - hardloopkleding

Shirt met ronde hals | Short Zeroweight X-Lights

 

Paklijst voor hardlopen op vakantie:

 • Hardloopschoenen;
 • Een korte broek óf legging. Afhankelijk van het land waar ik naar toe ga, ik voel me niet overal even prettig in een korte broek. Ik vind deze oranje-rode korte broek van Odlo super fijn, bovendien ook nog eens ultralicht. Maar als ik me dus niet lekker voel in een korte broek, dan kan het – ondanks de hitte – toch fijn zijn om een legging aan te hebben. Driekwart is ook een idee. Odlo heeft verschillende lengtematen. Op de headerfoto heb ik een lange broek aan. Marlou heeft een 7/8 legging aan.
 • Een sportbh;
 • Een t-shirt of tanktop. Ook weer afhankelijk van het land. Meestal neem ik beiden mee. Het fijnste is de Ceramicool Motion van Odlo. Deze verkoelen namelijk, dus extra fijn als je in een warm land bent.
 • De flipbelt. Dit is de uitvinding van de eeuw, ik heb hier al vaker over geschreven! incl. waterflesje.
 • Oordopjes voor muziek;
 • Sportsokken. Extra belangrijk als het warm is zodat je geen blaren krijgt.
 • Zonnebrandcreme. Smeer je 30 minuten voordat je de zon in gaat goed in.
 • Evt: sportzonnebril of zonneklep. Het is eigenlijk wel een goed idee om je ogen te beschermen tegen de straling en je huid tegen het fronsen. Ik zeg eigenlijk omdat ik het dus zelf niet gebruik #shame
 • Evt: Scheensokken. Ik heb ze niet altijd aan maar ik wil ze toch altijd voor de zekerheid mee hebben. Mocht ik last krijgen van mijn schenen dan kan ik ze aan.

2: Home workout

Oke, het is niet echt en home workout als je ‘m op vakantie doet maar je snap ‘m wel. Neem een van onze challanges mee op vakantie. Vaak zijn de workouts een half uur en kan je in je hotelkamer of tuin doen. In Myanmar vond ik het niet fijn om te hardlopen, maar in mijn hotelkamer ben ik een paar keer los gegaan 😉

paklijst - home workout

Sportbh Odlo | 7/8-broek Odlo Ceramicool Motion

 

Paklijst voor home workout op vakantie:

 • Sportschoenen voor binnen of buiten.
 • Een broek; kort of lang, net wat je fijn vindt. De Ceramic Cool Motion van Odlo die Marlou op de foto aanheeft bijvoorbeeld.
 • Een sportbh of een top. Maar als je toch binnen bent kun je net zo goed in alleen een sportbh. Zoals Marlou hierboven demonstreert 😉
 • Sportsokken.
 • Evt: draadloze boxjes zodat je muziek aan kan zetten in je hotelkamer.
 • Evt: springtouw of elastieken.
 • De challenges natuurlijk!

3: Zwemmen

Is er een zwembad in de buurt? Of een strand waar niet te veel golven zijn? Ga zwemmen! En dan bedoel ik niet een beetje dobberen – ja dat is ook lekker maar niet de insteek van dit blog 😉 – maar echt even baantjes trekken. Sinds ik geblesseerd ben speel ik met het idee om ook vaker te gaan zwemmen. Nu heb ik zelf alleen mijn zwemdiploma A en kom ik niet verder dan de schoolslag. Ik heb mezelf daarom op de wachtlijst gezet voor zwemles voor volwassenen. Ik wil graag de borstcrawl kunnen om zo échte baantjes te kunnen trekken. Ideaal voor als je op vakantie bent! Je hebt ook nog eens weinig last van de hitte.

Paklijst voor zwemmen op vakantie:

 • Zwemkleding; bij voorkeur een badpak zodat alles netjes op z’n plek blijft zitten;
 • Waterbestendige zonnebrandcrème;
 • Op aanraden van Suzanne Brummel (meervoudig Nederlands Kampioen Zwemmen, heldin): een badmuts en zwembril.

Wat staat er op jouw paklijst?

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat bewegen op vakantie misschien toch wel een goed idee is! Check de rest van de  Odlo Ceramicool Collectie in de webshop en laat me weten of je wat mist op de paklijst!

Liefs, Ana (& Marlou!)

Op mijn laatste vakantie hield ik een sportdagboek bij.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Odlo