Dam tot Damloop, heb je er iets van meegekregen? Op 17 september liep ik voor het derde jaar op een rij de Dam tot Damloop. Dit is hét hardloopevenement van het jaar waar zo’n 50.000 hardlopers aan meedoen. Het parcours is anders dan de meeste lopen/wedstrijden want het eindpunt is anders dan het startpunt. Je begint namelijk in Amsterdam en rent dan, via de IJ-tunnel, naar Zaandam. Het is daarnaast met 150.000 toeschouwers ook meteen het meest gezellige evenement die je kunt meemaken!

Dam tot Damloop raceverslag

Ik liep dit jaar voor het eerst met het Asics team. Dat was super fijn, want mijn starttijd was daardoor om 11 uur al. Vandaag vertel ik jullie hoe ik de Dam tot Dam dit jaar heb beleefd.

Start van de dag

08.00 uur: Mijn wekker gaat en ik voel me uitgeslapen maar ook wel een beetje vermoeid. Ik heb namelijk gedroomd over de Dam tot Damloop, waardoor ik het idee had dat ik ‘m al mentaal achter de rug had.

08.45 uur: Ik ontbijt met een bakje sojayoghurt, een halve banaan, 10 druiven en 30/35 gram muesli. En een cappuccino met sojamelk.

dam tot damloop

09.30 uur: Ik vertrek vanuit Purmerend met de bus naar Amsterdam. Ik logeer dit weekend namelijk bij mijn schoonouders en die wonen dus hier. Het ligt op ongeveer 25 minuten met de bus van Amsterdam.

10.15 uur: Mijn tas met spullen lever ik in bij trailer 3. Het is zo mooi georganiseerd altijd. Want de renners die rennen naar Zaandam, maar de tassen met spullen moeten daar ook zien te komen! Een hele organisatie dus. Gelukkig hebben ze daar 1.300 vrijwilligers voor.

10.25 uur: Laatste toiletbezoek. Er staat een rij voor de w.c. maar ik heb gelukkig nog tijd genoeg.

Start Dam tot Damloop

11.00 uur: De spanningen zijn inmiddels wel opgelopen en ik heb het idee dat ik weer naar het toilet moet maar weet dat dit niet echt zo kan zijn. Er zit nu niks anders meer op dan te lopen! Ik doe al heel snel mijn oortjes in. Zo kom ik het beste in the zone. Je gaat na een paar honderd meter al de tunnel in. Dit is zó gaaf. Elk jaar weer staat hier een drumband met van die enorme trommels. Het galmt enorm, de adrenaline is voelbaar. Doordat je de eerste helft van de tunnel met een helling naar beneden loopt, voelt het meteen alsof je vliegt. Maar ik weet wel beter: snelheid maken hier is wel oké maar de tweede helft van de tunnel gaat omhoog. Ik heb me hier al eens op verkeken dus ik houd me een beetje in. Als je de tunnel uit bent heb je al zo’n 2 km op de teller staan.

11.30 uur: Na ongeveer 30 minuten lopen komen we langs het eerste waterpunt. Ik pak hier een glas water, ook al heb ik nog geen dorst. Ik drink voor de dorst die komen gaat. Het gaat lekker en dat wil ik graag zo houden. Ik merk dat ik sneller kan maar durf nog niet echt, want ik moet nog echt een tijdje!

Half way there!

11.40 uur: Tussen de 8 en de 9 km wordt er fruit uitgedeeld en een spons. Ik pak een heerlijk stukje sinaasappel en die laat ik mij heerlijk smaken terwijl ik mijn pas versnel. Nog 7 km, dat moet ik wel redden! Steeds ga ik een klein beetje sneller.

12.05 uur: Rond de 11 km is er weer een water en sportdrankpunt. Het gaat nog steeds lekker maar voor de zekerheid neem ik hier veel: 1 bekertje sportdrank, 2 glaasjes water. Ik ga nog steeds als een speer. Zou ik al écht durven te versnellen?

12.20 uur: 14km achter de rug. Er is hier weer een waterpunt maar deze sla ik over. Nog 2 km, die durf ik wel te versnellen! En zo ga ik steeds harder rennen. Mijn hartslag loopt behoorlijk op. Ik zie het boven mijn omslagpunt van 190 stijgen. Als ik de laatste 500 meter écht sprint dan zit mijn hartslag zelfs op 205. Dat is denk ik wel het maximale wat ik ooit heb gehaald. Het is altijd een vreemd gevoel om mensen op zo’n punt in te halen, maar óh wat voelt dat lekker om nog even alles te geven.

12.36.47 uur: Ik finish met een zeer tevreden gevoel!

dam tot damloop

Persoonlijk record van de Dam tot Damloop

Na afloop haal ik mijn kleding weer op (die toch echt sneller was dan ik;)) en ik loop door naar de Asics tent waar ik me kan laten masseren. Ze vraagt “waar heb je last van” maar om heel eerlijk te zijn: ik heb nergens echt last van. Ik heb mij onderrug wel een beetje gevoeld, dus ik laat me daar masseren. Heerlijk 😉 Dat betekent dat ik nog even komende weken mijn buikspieren ga trainen want… precies 4 weken na de Dam tot Damloop sta ik aan de start van de halve marathon van Amsterdam.dam tot damloop

Dit was dus de perfecte voorbereiding en ben blij dat het goed ging. Voor mij was het ook nog een persoonlijk Dam tot Damrecord. Vorig jaar deed ik er 1:44 over en het jaar daarvoor 1:37, dus dit was fijn! Toch blijft het spannend, zo’n loop. Zeker de halve marathon. Ik zorg gewoon weer dat ik weer goed voorbereid ben. Maar omdat ik steeds maar korte afstanden train – maximaal 10 km – blijft het toch wel spannend. Dus stay tuned!

Wie heeft er mee gelopen? Hoe ging het bij jou? Ook lekker of had je juist een slechte dag? En wie zie ik op 15 oktober tijdens de halve marathon van Amsterdam?

X

Ana

En nu? Pizzzzaaaaa! Tijd voor een cheatmeal of cheat day. Wat is het nut hiervan en hoe zet je ze effectief in?