Ik heb een bepaalde strategie als ik op zoek ga naar lekkere recepten. Zo ging ik dit keer zoeken wat ik als bijgerecht kon serveren bij een lekker stukje kabeljauw. En het liefst met bonen, gewoon voor de afwisseling! Als ik dan eenmaal wat recepten heb gevonden dan kijk ik naar twee dingen: uit hoeveel ingrediënten bestaat het recept? Ofwel: moet ik veel geld uitgeven? Liever gebruik ik namelijk ingrediënten die ik al in de kast heb staan. Voor dit gerecht heb ik zelf twee dingen aangeschaft (de vis en de bonen), de rest had ik al. Maar zelfs als je geen van deze ingrediënten in huis hebt, is het goed te doen. Het tweede ding waar ik naar kijk is de uitleg voor de bereiding. Zijn er meer dan 10 stappen dan haak ik sowieso af. Hoe makkelijker de bereiding hoe groter de kans dat ik het gerecht ga maken.

Wat je dus kunt verwachten – nu, maar eigenlijk dus altijd! – is een makkelijk recept die niet alleen lekker is maar ook een goede verhouding van de macro’s en micro’s: Broccolistamppot met cannellinibonen en daarbij geserveerd een stukje kabeljauw. Door de ‘stampot’ is het geschikt voor de winter maar door het frisse van de citroen, de bieslook en de witvis is het ook in de zomer goed te doen! Omdat ik weinig heb veranderd aan het originele recept, is alle eer voor Betty.

Wat je nodig hebt (voor twee porties):

 • 400 gram broccoli,
 • 400 gram cannellini bonen (1 blik, uitlekgewicht is 250 gram),
 • 1 eetlepel tahini (sesampasta),
 • 2 stuks witvis, bijvoorbeeld kabeljauw (ik heb 130 gram vis gebruikt per portie)
 • 1/2 uitgeperse citroen
 • een eetlepel fijngehakt verse bieslook.

Wat moet je doen?

 1. Snijd de roosjes van de broccoli en breng aan de kook, met een beetje zout in de middelgrote pan. Stomen kan natuurlijk ook! Prik na 10 minuten koken in de broccoli om te kijken of deze beetgaar is.
 2. Giet het blik Cannellini bonen af, spoel af onder de kraan en verwarm de bonen door ze kort aan de kook te brengen in een steelpannetje.
 3. Verhit ondertussen de (grill) pan. Smeer de vis aan beide zeiden in met een beetje olie (zelf gebruik ik bakspray van de Body & Fit shop) en gril deze in de pan, tot ze gaar zijn. Check altijd even de verpakking voor de juiste bereidingstijd.
 4. Giet de broccoli en bonen af, stop samen in een pan en stamp fijn met de pureestamper. Voeg de tahini, de citroensap en de bieslook toe en stamp nogmaals goed door. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Zodra de vis gaar is, breng je deze ook op smaak met zout en peper. Je kunt eventueel het overgebleven citroensap ook over de vis heen druppelen.
 6. Serveer de broccoli stamppot met Cannelinibonen op een bordje, leg hier de vis bovenop en serveer direct.

Voedingswaarden

Calorieën 335
Koolhydraten 29 gram
Vetten 7 gram
Eiwitten 38 gram
Ete

Etennnn met de voetjes buiten

Ik hoop dat het je zal smaken! Heb jij nog lekkere varianten op de traditionele stamppot? Of een andere frisse zomerse stamppot die lekker is bij een stukje witvis? Laat het me vooral weten!

Enjoy!

X Ana