Van groenten en fruit kunnen we vaak geen genoeg krijgen. Het zijn de producten die steevast mijn karretje vullen in de supermarkt. Maar lang niet altijd kan ik vinden wat ik zoek, want we zijn nu eenmaal gebonden aan seizoenen. Daarnaast zit er een relatief korte houdbaarheidsdatum op groente en fruit waardoor de producten beperkt goed blijven. Groenten en fruit uit de diepvries lijken een oplossing, maar hoe verantwoord zijn deze?
Voedingswaarden
Bevroren groenten/fruit worden na de oogst direct ingevroren waardoor de vitamines en ander voedingsstoffen bewaard blijven. De kwaliteit en de voedingswaarde van verse groente en fruit kunnen veranderen door diverse omstandigheden. Zo liggen sommigen producten bijna een week in de stock waardoor er vitaminen verloren gaan. Bij fruit dat van ver komt, zoals bananen, is deze tijd nog veel langer. Ingevroren groenten en fruit hebben hier geen last van, omdat de voedingsstoffen geen andere kant meer op kunnen.
Er zit ook een nadeel aan het invriezen van de oogst, want alvorens dit plaats kan vinden, moeten de producten geblancheerd worden. Vitamine C en folium zijn helaas gevoelig voor warmte en gaan grotendeels verloren. Hier moet wel bij worden gezegd dat deze nutriënten ook deels verloren gaan als verse groenten worden gekookt dus dit maakt in principe weinig verschil.
Wie wint?
Verse groenten en fruit blijven het gezondst, mits deze vers worden gekocht (niet overrijp) en zo snel mogelijk worden opgegeten. Voedingswaarden gaan thuis in de fruitmand immers net zo hard verloren als in de stock dus als je zoveel mogelijk vitamines en andere voedingsstoffen wil binnen krijgen, kun je ze het beste zo snel mogelijk nuttigen.
Dagelijks boodschappen doen is soms lastig wegens tijdgebrek en ingevroren voeding is dan een goede optie. Het is namelijk beter om bevroren groenten en fruit te eten dan ‘vers’ gekochte die pas na vijf dagen worden gegeten. Belangrijk is wel dat je kiest voor ingevroren groenten zonder saus of dressing (spinazie a la crème raden we namelijk niet aan).