Reinigen, hydrateren, boosten, kalmeren,… In bijna ieder gezondheidsmagazine dat ik de laatste tijd open sla, vind ik wel weer iets nieuws over detoxen. Vaak gaat het om hele fancy en dure behandelingen. Ik ga niet beweren dat deze hun werking missen, maar hé… staat detoxen niet voor terug gaan naar de essentie en het natuurlijke?

Van oudsher

Er zijn zo van die middeltjes die al jaren meegaan. Die van generatie op generatie worden doorgegeven. Omdat ze bekend zijn? Omdat het een traditie is? Of misschien gewoon omdat het een verdomd sterk product is? Anyway, één van die producten die bij mij in de familie al jaren verheerlijkt en geprezen wordt is berkenwater.

Berkensap is een natuurlijk plantaardig water dat door de berkenboom stroomt en de bladeren van voeding voorziet. Het is lichtjes zoet en aangenaam om te drinken.

Je leest het goed; het sap rechtstreeks afgetapt uit de berkenboom. Op het einde van de winter,  voordat de berkenboom terug blaadjes krijgt, begint het berkensap opnieuw te stromen. Laat het nu juist dat 100% natuurlijke gezondheidselixir zijn dat zoveel voordelen te bieden heeft.

berkensap

De verschillende soorten

Na de winter ben ik vaak moe en moet ik mezelf pushen om gedurende de dag hetzelfde energiepijl te behouden. Je kent het wel… lentemoeheid ofzo… Daarom ben ik sinds enkele jaren gestart met een simpele/goedkopere detoxkuur op basis van berkensap.

Eén groot glas drink ik ’s ochtends voor mijn morning run. Berkensap is tegenwoordig te vinden in verschillende smaken en merken. Mijn favorieten zijn Belseva 100% organisch berkenwater of de variant met een smaakje Belseva Berkensap Matcha: met gember-, appel-, limoensap en matcha poeder. Deze hebben mijn voorkeur omdat ze veganproof, gluten- en suikervrij zijn, geen bewaarmiddelen en toevoegingen bevatten en 100% biologisch zijn.

Natuurlijk zijn er nog veel andere goede soorten op de markt zoals Sealand Birk. Naast hun natuurlijke versie hebben zij een ruim assortiment aan smaken: gember limoen, framboos, vlierbloesem en bosbes.

berkensap

Waar is het goed voor?

Ik gebruik dit als detoxkuur omdat het drankje een bom aan antioxidanten en vitamines bevat en het perfect past bij mijn levensstijl. ‘s Morgens moet ik al zo rushen dat ik niet altijd tijd heb om zelf van nul wat sapjes in elkaar te flansen, toch zeker niet op werkdagen. So thank god for ready to serve healthy juices! Al overtuigd…? Wacht even, er is nog meer…

Verder verwijdert het gif-  en zure afvalstoffen. Het zou ook een positief effect hebben op de verlaging van cholesterol. Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat je met ‘gewoon’ water drinken de huid van binnen uit goed kan hydrateren. Het sap uit de berkenboom doet net hetzelfde plus het geeft een ware boost aan het huidweefsel. Mensen die last hebben van huidziekten zoals eczeem, zweren, rosacea, psoriasis, …  ervaren ook positieve resultaten bij het drinken van berkenwater.

Misschien zit het gewoon in mijn hoofd maar na een twee tal weken meen ik toch altijd een verschil te voelen: meer energie, vermindering van vochtophopingen en cellulitis. Het zou zelfs bij langdurig gebruik effect hebben op gewichtsverlies en een stimulerend effect op het immuunsysteem, de botten, de spieren en de bloedsomloop . Nog twee leuke extra’s: het goedje bevat minder dan 5 calorieën per 100 ml en is aardig voor je portemonnee, zeker in vergelijking met andere detox behandelingen.

Het proberen waard, niet? Zelfs als je het niet zou drinken voor al de bovenstaande voordelen, is het ook een leuk alternatief als afwisseling met water.

Liefs,

Sofie

Begin je dag meteen goed door te kiezen voor een eiwitrijk ontbijtje. Geen inspiratie? Kijk hier!