Vegan? Say what? Ja, echt! Voor een periode van 40 dagen ten minste. Sinds ik bij het HIER klimaatbureau werk ben ik me steeds bewuster van de impact die mijn dagelijkse leven op het milieu heeft. Tegelijkertijd voel ik me steeds machtelozer, want er nog zoveel dat ik zou willen verbeteren, dat ik niet weet waar ik moet beginnen.
Vegan all the way
Toen collega’s opperden om tussen carnaval en Pasen een 40 dagen vegan challenge te doen, was ik enthousiast! In mijn hoofd ben ik al meteen voorbereidingen aan het treffen. Dat vergt toch wel een flinke omschakeling, zeker als je eiwitrijk probeert te eten. Even later begrijp ik dat mijn collega’s bedoelden dat ze vegan wilden lunchen. Dit doen we altijd gezamenlijk. Maar mijn grootste impact is niet de lunch. Het is mijn eiwitpoeder en de hoeveelheid vlees (oké meestal kip) bij mijn avondeten. Dus ik ga 40 dagen vegan all the way.
Vegan all the way! Yeah!
Voorbereidingen
Ongeveer een week van te voren ben ik gaan nadenken over wat er allemaal voor mij veranderd. Ik eet volgens een schema van Healthadvies Breda dus het eerste wat ik doe is Zwier een mailtje sturen met mijn voorstel. De wijzigingen zijn:
- In mijn ontbijt ga ik vegan eiwitpoeder gebruiken. Ik heb nog geen lekkere variant gevonden dus tips zijn welkom! Vegan eiwitpoeder smaakt naar bonen en is korrelig van structuur.
- In plaats van magere yoghurt gebruik ik ongezoete soja yoghurt.
- Tijdens de lunch beleg ik mijn brood met hummus, avocado of misschien een andere spread. Met collega’s gaan we ook kijken of we wat vaker salades kunnen maken.
- In de avond vervang ik vlees voor peulvruchten, tempeh of tofu. Ik ben niet van plan om vleesvervangers te eten, ik wil liever zo min mogelijk bewerkt voedsel eten.
- De cappuccino wordt een variant met soja- of amandelmelk.
- Geen koekjes, paaseitjes of chocolade. Nu probeer ik dat toch al wel te beperken maar dat gaat in het weekend nog wel eens mis.
De week vooraf maak ik alle kwark, yoghurt, kaas, eiwitpoeder en eieren op die nog in de kast staan. Zo begin ik woensdag met een schone lei.
Nog een belangrijke voorbereiding: vriendlief klaarstomen. Ik heb hem verteld dat ik dit ga doen en nu heeft hij geopperd om mee te doen. Dat is lief, want het maakt koken een stuk gemakkelijker!
Vergeet niet om vriendlief of huisgenoten voor te bereiden 😉
Uitdaging
Dat wordt het zeker! Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik de Hüttenkäse en de kipfilet niet ga missen. Om over de paaseitjes nog maar te zwijgen! Dat ik de uitdaging aan ga, is vooral voor mezelf. Om weer eens iets nieuws te proberen. Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Waar ik me het meest druk om maak is het sociale aspect. Ik zeg niet graag dat ik ‘iets niet eet’, al helemaal niet als ik niet allergisch ben en het gewoon lust (zelfs lekker vind). Ik ga het wel proberen maar ik zet hier toch alvast een klein jokertje in: ik ga niet vragen aan vrienden om rekening te houden met mijn vegan challenge. Wel ga ik het zelf zoveel mogelijk proberen te sturen. Mijn challenge is geslaagd als ik 97,5% van de maaltijden vegan heb gegeten. Dan heb ik omgerekend 1 keer in de 2 weken niet vegan gegeten (3 maaltijden per dag, 7 dagen = 21 maaltijden per week x 2 weken = 42 maaltijden, 42/100 = 0.42 x 97,5 = 41, volg je het nog?;)).
Ik heb jou nodig!
Mijn creativiteit met eten is ver te zoeken. Zonder recepten ben ik nergens. Heb je dus een goed recept voor me? Dan hoor ik het graag! En dan het liefst avondmaaltijden.
Doe je mee?
Onder het motto van ‘samen sta je sterk’ wil ik je uitdagen om ook mee te doen! Vegan iets te heftig? Probeer dan 40 dagen vegetarisch te eten. Mijn challenge loopt tot Pasen. Dan ga ik – tenzij het zo goed bevalt! – genieten van de traditionele Paaslekkernijen.
Mmm… kijk er nu al naar uit 😉
Ik houd je op de hoogte!
X Ana