Het is niet altijd gemakkelijk om in de supermarkt de kar vol te laden met verse groenten, sla en vis, terwijl je de gangpaden vol goedkope kant-en-klaarmaaltijden probeert te negeren. We leven nu eenmaal in een vreemde wereld waarin een ongezonde, massaal bewerkte diepvriespizza vele malen goedkoper is dan een vers bereide gezonde maaltijd.
In kantines op het werk en op scholen kost het broodje kroket uit de frituurpan vaak slechts een fractie van het gezondere broodje dat ernaast ligt. Het is dan ook niet zo gek dat er een beeld is ontstaan dat gezond eten duur is en dat het gewoonweg niet voor iedereen is weggelegd. Toch is dit niet helemaal waar.
Toegegeven, gezonde producten zijn vaak net iets duurder dan sterk bewerkte, ‘snelle’ opties. Maar de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen. En als je het een beetje slim aanpakt, kun je best gezonde keuzes maken zonder dat je eraan onderdoor gaat. Volg onderstaande tips en je zult merken dat gezond eten veel goedkoper en gemakkelijker kan zijn dan je ooit had gedacht. 8 Tips voor een fit lichaam en een fit budget!
#1 Maak van gezonde voeding een prioriteit
Hoe jij je geld uitgeeft is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Maar kijk in ieder geval eens heel kritisch waar jouw inkomen allemaal naartoe gaat gedurende de maand. Misschien kom je erachter dat je eigenlijk toch wel veel geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Is het voor jou belangrijk om iedere maand nieuwe kleding te kunnen kopen, dan is dat natuurlijk helemaal aan jou, maar maak voor jezelf een goede afweging wat belangrijk voor je is. Maak je van gezond eten een prioriteit en neem je jouw uitgaven eens flink onder de loep, dan zal je merken dat er meer geld in jouw budget is dan je in eerste instantie zou denken.
#2 Plan vooruit
Wie faalt te plannen, plant te falen. Een goede maaltijdvoorbereiding is de sleutel tot succes. Niet alleen weet je zo van tevoren precies wat je allemaal binnen gaat krijgen, je bent ook minder ontvankelijk voor alle verleidingen waar je gedurende de dag aan wordt blootgesteld.
Reclames op tv, aanbiedingen in de supermarkt en het tankstation, de weekdeal van de plaatselijke bakker… doordat je van tevoren al weet wat je gaat eten hoef je er niet eens over na te denken, dus kom je ook minder snel in de verleiding. Doe één of twee keer in de week boodschappen, maak een lijstje en houd je aan de planning. Zo weet je in één keer wat je kwijt bent en hoef je niet halverwege de week onverwachts nog spullen bij te halen.
#3 Eet met het seizoen mee
Wie in de winter verse aardbeien, een ananas, of meloen wil kopen betaalt de hoofdprijs. Groenten en fruit kunnen qua prijs sterk uiteenlopen gedurende de verschillende seizoenen. Stem jouw menu daarom af op de producten die op dat moment ‘in het seizoen’ zijn. Niet alleen ben je zo veel goedkoper uit, je leert ook nog eens nieuwe producten en gerechten kennen!
#4 Superfoods van eigen bodem
Een tijdje geleden waren ze er ineens: de zogenaamde ‘superfoods’. Denk aan chiazaadjes, moerbeien, quinoa, gojibessen, enzovoort. Denk aan heel veel geld voor een heel klein beetje eten. Of deze superfoods nou echt zo supergezond zijn laat ik voor nu even in het midden, waar ik naartoe wil is dat het allemaal een stuk goedkoper kan. Hier in Nederland hebben we onze eigen superfoods. Net zo gezond, een stuk minder duur. En het hoeft van veel minder ver te komen. De Nederlandse superfoods die ik het liefste eet zijn:
- Spinazie
- Asperges
- Broccoli
- Champignons
- Bosbessen
- Frambozen
- Lijnzaad
- Rode bieten
- Pompoenpitten
- Avocado
Verder kun je denken aan spruitjes, boerenkool, cranberry’s, bramen, zaden, enzovoort.
#5 Drink water
De gezondste drank ter wereld is het allergoedkoopst en komt uit de kraan. Hoewel een pak frisdrank van een budgetmerk soms slechts een paar cent kost, wint dit het niet van een glas water. Stop dus met het drinken van calorieën. Goed voor je lijf, goed voor je portemonnee!
#6 Gebruik de vriezer
Ik kan niet zonder mijn vriezer. Een vriezer biedt zoveel extra mogelijkheden als je gezond wilt eten zonder een fortuin kwijt te zijn! Ten eerste kun je eten dat je groot hebt ingekocht erin bewaren, zodat het zo lang mogelijk goed blijft. Daarnaast kun je in de supermarkt veel diepvriesgroenten en –fruit kopen, dat in verhouding vaak goedkoper is dan verse varianten.
Er wordt wel eens gezegd dat diepvriesproducten minder voedingswaarden bevatten dan verse. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Een broccoli die net geoogst is bevat inderdaad meer vitaminen dan een doosje ingevroren broccoliroosjes. Maar ligt de broccoli twee dagen in de winkel en vervolgens nog drie dagen in de koelkast, dan gaan er ook alweer vitaminen verloren. De vitaminen die verloren zijn gegaan bij diepvriesgroenten en –fruit zijn slechts minimaal. Daarom kun je gerust voor deze producten kiezen.
Tot slot is de vriezer heel handig om restjes en extra maaltijden in te bewaren. Is er iets in de aanbieding? Kook dan in één keer voor meerdere dagen en vries in wat je overhoudt. Gezond én gemakkelijk.
#7 Skip producten met gezondheidsclaims
Er zijn veel producten op de markt die duurder zijn omdat er een gezondheidsclaim op de verpakking staat. Laat je hier niet door misleiden. Al jaren speelt de voedingsmiddelenindustrie in op de wensen van de consument. In veel gevallen is dat ‘gemakkelijk’, maar tegenwoordig is er ook een grote groep die om ‘gezonde’ producten vraagt. Een voedingsproducent die een gezondheidsclaim groot op de verpakking vermeldt, speelt in op die behoefte. Hij heeft er belang bij dat mensen zijn product kopen. De natuur heeft dat niet.
Producten die claimen dat ze gezond zijn, zijn vaak onnodig duur. En soms zijn ze zelfs niet eens zo gezond als ze beweren. Denk bijvoorbeeld aan lightproducten, 0% vetproducten, of producten ‘zonder extra toegevoegde suikers’. Wil je besparen maar toch gezond eten, laat deze dan lekker in het schap staan en kies voor de gezonde voedingsmiddelen die moeder natuur ons geeft.
#8 Houd het simpel
Je kunt een hele gezonde maaltijd op tafel zetten met een indrukwekkende ingrediëntenlijst van een half A4-tje. Je kunt ook kiezen voor een goed stuk vlees of vis, verse groente en eventueel een beetje rijst, pasta of aardappels erbij. Net zo gezond, net zo lekker, veel milder voor de portemonnee.
Ik hoop dat je er na het lezen van dit artikel van overtuigd bent dat gezond leven geen kwestie van geld is. Het is een kwestie van kennis. Hoe meer je leert, des te eenvoudiger en goedkoper het wordt om gezond te leven. Als je door alle marketingclaims heen leert te prikken, gaat er een wereld van goedkope, gezonde, eerlijke en natuurlijke producten en mogelijkheden voor je open.
Heb je vragen over bepaalde producten of wil je ergens iets meer over weten? Laat dan hieronder een reactie achter. We helpen je graag op weg!