Mijn doel is om minder vlees te eten. Toch ben ik dol op de smaak en om iets soortgelijks bij de maaltijd. Daarom eet ik de laatste tijd veel vleesvervangers. Een goed alternatief om toch aan je eiwitten komen en nog lekker ook! Hierbij deel ik mijn top 5 met je.

Waarom vleesvervangers?

Sommige mensen zijn vegetarisch of zelfs veganistisch. Ik ben beide niet. Ik eet weinig vlees, maar als ik het eet kan ik wel van een lekker stukje (biologisch) vlees genieten. Ik let op mijn voeding en wil zorgen dat ik voldoende eiwitten binnen krijg. In een voedingspatroon zoals wij dat kennen halen de meeste mensen het grootste gedeelte van eiwitten uit vlees, zuivel en ei. Dierlijke eiwitbronnen zijn niet goed voor het milieu en zullen in de toekomst ook minder beschikbaar zijn. De vraag naar alternatieve eiwitbronnen groeit. Zelf ben ik hierdoor op zoek gegaan naar vleesvervangers. De laatste tijd eet ik zelfs veel meer vleesvervangers dan vis of vlees. Hier zie je een overzicht van 8 eiwitrijke voedingsmiddelen zonder vis of vlees. 

1. Tempeh

Mijn favo vleesvervanger aller tijden: tempeh. Ik vind dit zo lekker. Ik eet het zelfs liever dan vlees. Als ik weinig tijd heb snijd ik het blok in plakjes en leg ik ze een tijdje in de oven. Je kunt de plakjes ook bakken in de koekenpan. Het lekkerst is om de tempeh te marineren in ketjap of sojasaus. Je kunt er ook voor kiezen om tempeh te marineren met pindakaas.

2. Vega balletjes

Ik vind dit echt een heerlijke vleesvervanger. Vlees kan er in mijn ogen bijna niet aan tippen. Zelf eet ik deze balletjes bij de couscous en groenten of ik wok ze door een oosters gerecht. Maar deze vleesvervanger zijn ook prima te combineren met een spaghetti en tomatensaus.

3. Falafel

Ik ben dol op falafel. Het is heel makkelijk zelf te maken. Zelf ben ik daar te lui voor dus ik koop het gewoon kant en klaar. Je kunt falafel met een pitabroodje eten, gecombineerd met een salade van avocado, doperwten en geitenkaas. Nog meer inspiratie op doen? Je kunt falafel ook prima combineren met een wrap, groenten en hummus. Of verwerk het in een couscous salade.

4. Tofu

Tofu is erg makkelijk te gebruiken door heel veel gerechten. Je kunt tofu roerbakken met bijvoorbeeld broccoli, paprika, ui en wat sojasaus. Hier kun je eventueel noodles of mie aan toevoegen. Maar tofu is ook lekker samen met rijst, kidneybonen en andere wokgroenten. Je kunt eventueel wat zure room toevoegen. Zelf maak ik ook veel gerechten met tofu en tempeh: dubbele eiwitten!