Herken je dat, dat je bijna elke dag met hetzelfde ontbijt begint? Gewoon omdat het makkelijk is én je op de vroeg ochtend alles behalve inspiratie hebt om iets anders te bedenken. Laat je ‘smakelijk’ inspireren: 5 x healthy ontbijtinspiratie.

Vertrouwd bakje havermout

Meestal begin ik mijn dag met een bakje havermout, gewoon omdat ik het lekker vind, het vult goed én het is snel klaar. Hoe lekker ik dit ‘vertrouwde’ ontbijtje ook vind, de laatste tijd had ik opeens zin om andere ontbijtjes uit te proberen. En weet je, ik ontdekte dat er nog veel meer super lekkere, makkelijke en gezonde ontbijtjes zijn! Waar ik m’n dag nu zoal mee begin? Dit zijn nu mijn 5 favoriete ontbijtjes.

5 x healthy ontbijtinspiratie

1. (Vegan) pancakesontbijtinspiratie pancakes

Er gaat geen week voorbij of een (en vaak meerdere) van de 7 ochtenden liggen er pancakes op mijn ontbijtbord. Vaak prep ik ze de dag er voor al (en bak ik gelijk wat extra :-), zodat ik ze in de ochtend alleen nog maar even in de magnetron hoef te doen.  partyfood pannenkoek

Hoe ik ze maak? Meestal lekker simpel, gewoon met (vegan) pannenkoekenmix. Tja, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, toch?

2. Fruitige ontbijtwrap
ontbijtinspiratie

Als je in de ochtend niet te veel ‘gedoe’ wilt is deze fruitige ontbijt wrap ideaal. Het enige wat je hoeft te doen is een wrap besmeren met kwark (of soja/kokosyoghurt) en ‘em garneren met wat vers fruit. Easy peasy!

3. Healthy mugcake

ontbijtinspiratie muggcake
Het basisrecept heb ik uit dit kookboek. De chocolade heb ik achterwege gelaten. Waarom? Dat vertel ik je in de blog 10 dingen die je nog niet van me wist.

Het leuke (en lekkere) van en mugcake vind ik dat je er met verschillende toppings, zoal fruit en noten, eindeloos mee kunt variëren.

Wat heb je nodig?

(voor 1 persoon):

 • 25 gr havermout
 • 1 ei
 • scheutje (amandel)melk
 • optioneel: snuf zout, kaneel en/of een schep eiwitpoeder
 • toppings naar keuze (bijvoorbeeld kwark, fruit, noten, pindakaas enz.)

Hoe maak je het:

 1. Doe de ingrediënten in een mok, roer alles goed door elkaar en zet de mok 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.
 2. Top je mugcake af met alles wat je lekker vindt.

4. Crispy crackersontbijt inspiratie crackers

Het recept voor deze crackers kwam ik tegen in het kookboek Party Time. Het is wel handig om ze de avond van te voren al te maken (of je moet ’s ochtend de wereld aan tijd hebben), maar dan heb je wel een heerlijk crispy ontbijtje.

Wat heb je nodig?
(voor 10 crackers)

 • 25 gr chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten en wit sesamzaad
 • 100 ml water
 • 1/2 el Provençaalse kruiden

Hoe maak je het?

 1. Doe de zaden, pitten en het water in een kom, roer alles goed door en laat het 20 minuten staan.
 2. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 3. Roer de Provençaalse kruiden door het zaden/pittenmengsel.
 4. Schep het zedenmengsel op een vel bakpapier, leg hier een tweede vel bakpapier bovenop en rol het mengels zo dun/plat mogelijk uit met je handen/deegroller.
 5. Trek het bovenste vel bakpapier voorzichtig los en leg het onderste vel met de cracker op de bakplaat.
 6. Bak de cracker in circa 30 minuten gaar in de oven, laat het afkoelen en breek de cracker in 10 stukken.

Dan is het party time: besmeer je crackers met bijvoorbeeld humus, amandelpasta of cottage cheese. It’s up to you!

5. Yoghurt met fruit & granola

Een blik op deze foto uit de blog van Ana over wat een gebalanceerd en gezond ontbijt is, en ik was verkocht; dit wil ik! En ik verzeker je, het is niet alleen een gezond ontbijt, het is ook super lekker.

Nu je weet wat er zoal op mijn ontbijtbord ligt, ben ik wel heel benieuwd waar jij het liefste je dag mee begint?

Liefs Lianne

O ja, wat ik ook heerlijk als ontbijt vind het recept van Bianca voor een frisse smoothie bowl!