Select Page

Ik zit de laatste tijd regelmatig in de trein. Vanaf november loop ik twee dagen in de week stage in Alkmaar bij Le Champion, de organisator van o.a. de Dam tot Damloop en de halve marathon in Amsterdam. Ik doe dit trouwens vrijwillig, want ik ben al afgestudeerd maar ik vind het leuk om me op deze manier in iets nieuws te dopen. Ik dwaal een beetje af. Ik zit dus met enige regelmaat nu in de trein. Ik vind het heer-lijk! Even 55 minuten verplicht me-time heen, 55 minuten verplicht me-time terug. Opeens heb ik weer tijd om mijn nagels te lakken en tijdschriften te lezen.

Vanmorgen kocht ik de Santé. In dit decembernummer staan maar liefst 82 afvaltips om snel een paar pondjes te verliezen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Al snel kom ik er achter dat ik de meeste dingen al weet (water drinken voor het eten), al doe (veel vezels eten, minder alcohol), of niet bij mij past (ijsblokjes eten als tussendoortje. Als je een liter – ofwel een kilo! – ijsblokjes eet dan verbrand je 160 calorieën).

Omdat ik echter toch nog heel veel moeite heb om mijn cravings te overmeesteren heb ik het lijstje – ondanks dat ik sommige tips bizar vind – serieus genomen. Ik heb vijf afvaltips aangestipt die ik wil gaan uitproberen. Het lijkt me cool als ik het dan ook volhoud en over een maand ofzo hierop terug kan komen. Ik ga mijn best doen en ga aan de slag met de onderstaande afvaltips.

Vijf afvaltips

  1. Het vermijden van E621. Geen idee of ik dit E-nummer nu veel binnenkrijg maar E621 is volgens Santé een dikmaker. Het laat je namelijk denken dat het eten lekkerder smaakt dan dat het daad daadwerkelijk is waardoor je wilt blijven eten. Ik ga eens kijken of dit E-nummer te vinden is in de dingen die ik lastig vind om te weerstaan.

    Afvaltips

    Afvaltips

  2. Het eten met een minilepeltje. Eten van een kleiner bord staat ook in de lijst maar dat deed ik al. Ik heb er nooit over nagedacht dat het ook kan helpen om met een kleinere lepel te eten. Ik ga voortaan mijn kwark en ander vloeibaar voedsel met een koffielepel/dessertlepel eten.
  3. Het leren om mijzelf te beheersen. Dit is precies wat ik wil! Dit kan ik doen door heel vaak aan mijn lievelingseten te ruiken en te likken maar niet te happen. Op die manier kun je de conditionering (ik wil dit NU opeten) doorbreken. Met Nutella gaat me dit dus niet lukken, want ik kan heus wel al likkend een pot wegwerken. Ik kan dit wel proberen met een Twix of Kinderbueno.Afvaltips
  4. Het gebruiken van een mantra. Wilskracht kan volgens Santé worden versterkt met een mantra. Deze heb ik vandaag al uitgeprobeerd. Mijn mantra is: “Ik ga vandaag niet (stiekem) snoepen”. Aan het einde van de dag kan ik vertellen of dit is gelukt. Een mantra is dus een zin die je blijft herhalen in je hoofd. Of net als ik gewoon hardop op de fiets.
  5. Het nog meer trainen om eetbehoeften uit te stellen. Je kan jezelf schijnbaar trainen door tegen jezelf te zeggen “niet nu, maar over een uur, of twee”. Volgens Santé is de kans dan grot dat je trek dan vermindert.

 

Ik ga vandaag niet (stiekem) snoepen

 

En zo staan er dus nog 77 andere afvaltips in het blad. Zelf ga ik me dus vooral focussen op het onder controle krijgen van mijn cravings. Heb jij nog goede tips voor mij? Is er iets wat je zelf wilt gaan uitproberen?

X Ana

Bron: Santé, December 2015

Zijn deze tips niks voor jou? Kijk dan ook even naar deze 5 afvaltips!