Select Page

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb stress. Ik voel me opgejaagd, ik voel me alsof ik 6 koppen koffie op heb (en ik drink niet eens koffie). Op mijn werk is het druk. Ik heb een kantoorbaan, ik ben verantwoordelijk voor de financiële administratie. Ik ben er dan ook verantwoordelijk voor dat de cijfers elk moment helemaal up to date zijn en aangeleverd kunnen worden bij de directie.

Ik heb stress

Ook op mijn vrije dag en ook als ik op vakantie ben. Daarvoor moet ik dus soms iemand aansturen, wachten op antwoorden en soms ook werken tijdens mijn vrije tijd. Iedereen lijkt continu iets van me te willen en niemand neemt genoegen met het antwoord dat ik dat later doe. In de avonduren geef ik les op de sportschool en leid ik iemand op tot instructeur. Daarnaast probeer ik ook nog 3 keer per week zelf te trainen, wat de laatste 2 weken helaas niet meer is gelukt. En dan is er nog Followfitgirls en mijn blog Ellefit, waar ik het liefst wel elke dag artikelen voor zou willen schrijven. Tuurlijk, iedereen heeft het druk en ik werk maar 32 uur per week, dus ik moet niet zeuren. Toch?

Helaas blijk ik niet zo stressbestending. Ik vind het lastig om goed te plannen en om zonder schuldgevoel vrij te zijn. Ik vind het een vervelend gevoel als ik me zo opgejaagd voel en mijn hart te snel klopt en mijn oren suizen. Tijd om er iets aan te doen. Hoe ga ik dat doen?

Hier zit ik op Hemelvaartsdag, terwijl iedereen vrij heeft op kantoor. Ik kijk ook een beetje als een boer met kiespijn he?

Even terug naar jezelf

Vandaag appte ik Ana. Ik vertelde haar dat ik het even niet voor elkaar krijg om me te houden aan mijn eet- en trainingsschema. Er zijn mensen die door stress hun hongergevoel verliezen en mensen die juist gaan eten en snoepen. Helaas behoor ik tot die tweede categorie. Ana gaf me de tip om heel even terug naar mezelf te gaan. Gewoon op kantoor. Even niet naar mijn mail kijken maar me een of twee minuten alleen maar concentreren op mijn ademhaling. Een soort inimini meditatiemomentje. Mijn Fitbit heeft een relaxfunctie, die in deze situaties ideaal is!

“Ik geef toe: ik heb stress!”

Plannen

Elke week maak ik to-do lijsten. Op mijn werk maak ik lijstjes met taken die ik per week en per dag af moet hebben. Als ik iets klaar heb, kan ik het lekker doorstrepen. Dat voelt zo lekker opgeruimd. Nu nog leren er niet te veel op te zetten en de juiste prioriteiten te stellen. Ook thuis maak ik to-do lijsten. Maar ook die lijsten prop ik te vol. Dan zet ik er bijvoorbeeld op: kledingkasten opruimen, huis poetsen, was doen, boodschappen doen, artikelen schrijven, zolder opruimen, bergkast opruimen, bijkeuken (her)inrichten en muur schilderen. Natuurlijk totaal onhaalbaar voor 1 weekend. En al was alles haalbaar, dan nog vergeet ik te relaxen.

Mijn doel is dus om beter te gaan plannen. Minder taken op mijn to-do lijsten, waardoor ik ook eens alles af kan strepen. Bij de Hema kocht ik deze leuke happiness planner (beetje jammer van de spelfout op de voorkant). Hier kan ik de dagen noteren en op de pagina ernaast mijn to-do punten. Heel belangrijk aandachtspunt voor mezelf is om bewust tijd voor mezelf in te plannen. Ik neem die tijd wel, maar vaak voel ik me er schuldig over, omdat ik tijdens die 2 uur Netflixen ook een hoop nuttige dingen had kunnen doen.

stress

Ochtendroutine

Een ander punt wat ik me wil gaan aanleren is een efficiëntere ochtendroutine. Ik ben eigenlijk best een ochtendmens. Als ik eenmaal uit bed ben, ben ik ook meteen wakker. Ik presteer op mijn werk het beste in de ochtend. Ik vind het ook heerlijk om te gaan hardlopen als bijna iedereen nog ligt te slapen. Maar door al mijn gehaast neem ik die tijd voor mezelf vaak pas om 22.00 uur in de avond, waardoor ik meestal pas rond 0.00 ga slapen. Dan wil ik liever niet dat de wekker tussen 5.00 en 6.00 weer gaat. Juist door alvast te gaan hardlopen in de ochtend, begin ik de dag veel frisser en fitter en hoef ik in de avond niet meer te gaan rennen. Om hier aan te gaan werken, heb ik het boek Miracle Morning besteld. Zodra ik het heb gelezen kom ik er op terug!

Sporten

Sporten geeft mij energie. Door te gaan sporten kan ik mijn hoofd leegmaken en door mijn lichaam uit te dagen kan ik de stress van overdag verwerken. Ondanks dat ik ook echt wel eens met tegenzin ga, voel ik me na een training altijd beter. Als ik het druk heb op mijn werk, en ook buiten werktijd veel dingen heb gepland, heb ik vaak geen zin om ook nog te gaan sporten. Soms is mijn lichaam er ook te moe voor. Ik moet dus echt weer mijn sportroutine in mijn weekplanning gaan opnemen.

Hardlopen helpt mij altijd om mijn hoofd leeg te maken!

Ik ga de komende tijd mijn best doen om aan deze punten te werken. Heb je nog anti stress tips voor mij? Ik lees ze graag in de comments! Hoe zorg jij ervoor dat je op tijd ontspant?