Select Page

Afgelopen maandag had ik een wel hele enthousiaste moeder aan de telefoon. De reden? Ze was in een week al vier kilo kwijt en vader vijf. De oorzaak? Ze zijn op dieet. Nu ben ik altijd behoorlijk anti dieet geweest en kan ik mij ook nooit voorstellen dat het werkt als je in zo’n korte tijd zoveel afvalt, want zitten die kilo’s er niet straks weer ‘gewoon’ aan wanneer je je normale eetpatroon oppakt? Aan de andere kant is het natuurlijk nooit verkeerd om een aantal weken extra op je voeding te letten en wat kilo’s kwijt te raken. Kunst is alleen wel dat je het na die tijd ook nog volhoudt om gezond te blijven eten zodat het resultaat ook op lange termijn zichtbaar is. Anyway terug naar het dieet want dit blijkt er niet zomaar een te zijn en dat vond ik een goede reden om de inmiddels ervaringsdeskundige wat vragen te stellen.

Hoe begin je het dieet?

Allereerst heb je een intakegesprek bij een specialist. Hij vertelt je wat het allemaal precies inhoudt, gaat je BMI en BMR grondig meten en daarna volgt er een korte laserbehandeling of ooracupunctuur. Dit schijnt ervoor te zorgen dat je mindset veranderd en je het dieet beter kunt volhouden.

Wat staat er op het menu?

Inmiddels snappen we allemaal dat wanneer je wilt afvallen je minder calorieen binnen moet krijgen. Dit dieet bestaat dan ook uit een laag calorisch dieet waarbij het wel is toegestaan om crackers, magere kwark, eieren, groenten en fruit te eten. Daarnaast drink je voldoende water en een aantal koppen (detox) thee op een dag.

Hoelang duurt het dieet?

Het dieet zelf duurt drie weken, in deze eerste weken raak je de meeste kilo’s kwijt. Hierna volgt een stabilisatieplan van drie weken waarin de calorieën weer toenemen, er goed wordt gelet op de verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten en je een keer in de week een balansdag hebt. Je gewicht zal in deze weken stabiliseren of nog iets afnemen. Na deze periode is het natuurlijk wel de bedoeling dat je op je voeding blijft letten, maar op een gezonde manier. Dat wil zeggen: een normale calorie inname.

Hoe bevalt het?

Zoals gezegd vliegen de kilo’s er zeker af. Het dieet is prima vol te houden en als je trek hebt, mag je naast de drie maaltijden nog caloriearme tussendoortjes hebben die de trek stillen. Ook als je veel sport/beweegt wordt er geadviseerd om wat extra’s te nemen. Mede hierdoor is het prima vol te houden en blijft een hongergevoel uit.